De Ouwster-Trijegeaën bestaan uit de dorpen Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer. Het gebied wordt omringd door water, weilanden en bossen. De dorpen maken deel uit van de Gemeente de Fryske Marren in de provincie Fryslân.
Oldeouwer is het oudste dorp van de drie. Het streekdorp ligt aan de noordelijke rand van het Tjeukemeer en ten oosten van de Skarsterrijn en de A6. De naam Oldeouwer betekent oude plaats aan de oever, olde = oud en ouwer = oever.
Midden in het dorp aan de doorgaande weg is een op een door een gracht omgeven verhoogd kerkhof met een houten klokkenstoel met helmdak. De bijbehorende kerk is rond 1800 gesloopt. Het gemaal van Oldeouwer stamt uit 1926, deze moet de Trijegeaëster polder droog houden. Oldeouwer heeft o.a. een jachthaven en een strandje aan het Tjeukemeer en een jachthaven bij de Skarsterrijn. Het dorp telt ca 80 inwoners.
Ten oosten van Oldeouwer ligt Ouwster-Nijega. Waarschijnlijk het jongste dorp van de drie. Het dorp kent een lintbebouwing van vrijstaande huizen en boerderijen aan de Jetze Veldstraweg en de noord-west zijde van de Meerweg.
De naam Ouwster-Nijega betekent nieuw dorp aan de oever. Het dorp werd vroeger ook wel Nijega genoemd. Ouwster-Nijega heeft een monumentale klokkenstoel op een door bomen omzoomde terp en de natuurijsbaan voor de drie dorpen is er te vinden. Het dorp telt ca 90 inwoners.
Het grootste dorp van de drie is Ouwsterhaule. Het dorp is in de Middeleeuwen ontstaan. In de 13e eeuw werd het vermeld als kortweg Haula. Haule is heuvel of veldverhoging.
Het dorp bestaat uit oudere bebouwing aan de Jetze Veldstraweg en twee uitbreidingsplannen aan de Stinsewei en Wolsmastate. Als afronding van de dorpsvernieuwing is in 1994 op het dorpsplein een bijzonder kunstwerk geplaatst.
Ouwsterhaule fungeert als centrumfunctie voor de Ouwster-Trijegeaën. Het dorp heeft een kerk, een dorpshuis en een openbare basisschool. Verder is hier het Nationaal Openbaar Vervoermuseum gevestigd. In 2018 telde het dorp 340 inwoners.
De 3 dorpen Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer zijn zelfstandige dorpen, maar vormen één gemeenschap.
De dorpen worden verbonden door de Jetze Veldstraweg. Jetze Veldstra is in de tweede wereldoorlog opgepakt, omdat hij in het verzet zat. Een paar maanden voor de bevrijding is hij omgekomen in een concentratiekamp. Na de oorlog is de weg naar hem vernoemd. Voor het algemene oorlogsmonument op het dorpsplein staat sinds 2014 een herdenkingsmonument voor Jetze Veldstra.