Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt bij een persoon die een acute circulatiestilstand heeft. In de volksmond wordt dit ook wel een hartstilstand genoemd. De AED dient een elektrische schok toe, om het hart weer in het normale ritme te brengen. In Nederland mag iedereen een AED gebruiken in een noodsituatie. Een AED is makkelijk te bedienen.
Wat doe ik in een noodsituatie?
Bij een noodsituatie bel 112, laat het AED apparaat ophalen en blijf bij het slachtoffer. Het AED apparaat “vertelt” u hoe het moet worden aangebracht en wat u moet doen.
Hoe werkt een AED?
Wanneer iemand de AED aan zet, geeft een stem je gesproken instructies. Veelal zitten er 2 knoppen op de AED. Met de ene knop zet je de AED aan, met de andere knop dien je een schok toe. Je plakt eerst de elektroden op de borst van het slachtoffer. De AED maakt dan automatisch een analyse van het hartritme. Daarna vertelt het apparaat of er een elektrische schok toegediend moet worden of niet. Als dit wel het geval is, krijg je duidelijke instructies hoe je dit moet doen.
Waar hangt het AED-apparaat?
De meeste hartstilstanden gebeuren thuis. Daarom is het zo belangrijk dat er een AED in de buurt beschikbaar is. In een kastje aan de voorzijde van de Hichte is het AED apparaat te vinden.
Het AED-apparaat is geregistreerd bij HartslagNu.