In Ouwsterhaule vindt op 4 mei de jaarlijkse herdenking plaats op het plein voor het oorlogsmonument. De herdenking wordt georganiseerd door de 4 mei commissie. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Excelsior, kinderen van basisschool Trijegeasterhonk dragen gedichten voor.

Voor het algemene oorlogsmonument staat sinds 2014 het herdenkingsmonument voor Jetze Veldstra. Oktober 1944 is Jetze Veldstra opgepakt door de Duitse bezetter, omdat hij in het verzet zat en o.a. onderduikers in zijn boerderij had. Jetze is in januari 1945 omgekomen in een concentratiekamp.

Hieronder een indruk van het herdenkingsmonument voor Jetze Veldstra.

Waarom?
Het algemene monument geeft beperkt informatie. Het verhaal van de gevangenneming, kamp en sterven wordt niet verteld. Deze nieuwe zuil vertelt dit verhaal vooral in kleur en beeld voor de generaties, voor wie de oorlog ver weg is. 
Het is ook een aanvulling op het verhaal , omdat nieuwe informatie ons verteld dat naast Neuengamme Veldstra mogelijk ook in Bergen-belsen kan zijn gestorven. Sluitende zekerheid is niet te geven. In beide kampen wordt hij genoemd.

Symboliek.
Bovenop met informatie: Rode driehoek: Symbool dat op de kampkleding werd genaaid. Rode driehoek stond voor POLITIEKE Misdaden  tegen de Duitsers (verzetsdaden).
Verkleuring van rood naar roestbruin in drup. Duidt op geronnen bloed: staat voor het proces van geweld, pijn, mishandeling en onmenselijkheid in het concentratiekamp

Zwart en bruin: Bruin voor de taaie klei aarde die gedolven werd voor de bakstenen die in Neuengamme werden gemaakt. Zwart voor ziekte, tyfus en de dood.
Grijs en beige: De kleuren en strepen op de kampkleding.
Geel – groen: De waterige koolraapsoep   en
Grauw – beige: Het hompje brood per dag
Het blauw: de vrije lucht en het harde staal van kogels en geweren die ook in het kamp werden gemaakt.